Goda ångbåtsnyheter

Ångbåtsbryggan är renoverad enligt Region Stockholms önskemål. Det innebär att vi gjort vårt bästa för att säkerställa att Sollenkroka ö förblir ett självklart stopp på rutten mellan Sollenkroka och Möja så länge det finns passagerartrafik i skärgården.

Genom fantastiskt samarbete tolkade vi Regionens krav så att vi ansökte om bidrag utifrån bästa materialval och teknisk lösning. Genom ytterligare samarbete mellan hjältar från Bryggkommittén och Micke Theorin från Ängsholmen så kunde den nya avfendringen monteras. Det är särskilt Per, Nina och Janerik som bör omnämnas.

Nu har vi fått besked om att Region Stockholm medfinansierar hälften av våra kostnader. Det innebär att vi fått ett bidrag på mer än 35 000 kronor och att våra egna kostnader landade inom budget när fastigheterna på Ängsholmen och ursprungsfastigheten hos oss bekostat sina andelar.

Dådkraft och genomförandeförmåga är något som präglar vår ö. Jag önskar att den förmågan förblir lika beständig som skärgårdstrafiken.

Byalagets ordförande

Goda ångbåtsnyheter Läs mer »

Älg på ön

Som ni säkert känner till, så har vi en älgko med kalv på vår ö. Dessvärre är det så att kalven verkar ha någon slags medfödd eller förvärvad skada som medför att den har svårt att gå. 

Malin Blomberg som har tagit bifogad bild har i samråd med mig kontaktat kommunens viltvårdare så att det blir en professionell hantering enligt regelboken. Han kommer att komma ut till ön på söndag eller i början av nästa vecka för att ta sig en titt. Då det inte är jaktsäsong får man inte ”söka aktivt” så vi är tacksamma om alla som observerar kon och kalven kan meddela tid och plats för observationen till mig via mejl eller i den tråd som Malin skapat i facebookgruppen Sollenkroka Ö. 

Om ni har några synpunkter eller invändningar så får ni gärna höra av er till mig.

Hälsningar 

/Dag

Älg på ön Läs mer »

Midsommar på ön

Varmt välkomna till årets traditionsenliga midsommarfirande!

10:00   Vi klär midsommarstången med gemensamma krafter. Ta med blommor och björkris att klä med. 

15:00   Stången reses. Därefter följer musik, dans, lekar och fiskdamm.

Midsommar på ön Läs mer »

Vattnet, grundvattnet och DHMO

Vi har genom myndigheter nåtts av upplysningar om DHMO i anslutning till gemensamma och enskilda brunnar på vår ö.

DHMO, även känt som divätemonoxid eller hydroxylsyra är den väsentligaste beståndsdelen i surt regn och bidrar till växthusefffekten. Det är en substans som kan orsaka brännskador och bidrar till erosionen av vårt naturlandskap. Som om detta inte varit nog, så är det också känt att DHMO accelererar korrosion av metaller och kan orsaka elektriska fel. Trots detta används DHMO som lösningsmedel, brandskyddsmedel, bekämpningsmedel och i livsmedelsproduktion. Många alkoholhaltiga drycker innehåller också överraskande mängder DHMO. Divätemonooxid kan förekomma i olika aggregationsformer och en av dem begränsar under delar av året tillgängligheten till Sollenkroka ö.

Rent, färskt dricksvatten är nödvändigt för allt levande på vår ö. Ön består av hällmarker som formats under istiden. Landskapets karaktär präglas av avslipade hällar, höjder, skrevor och sänkor. I sprickbildningar i berget finns drickbart grundvatten som sipprat ner ifrån sänkorna som i sin tur har fyllts av regnvatten och smältande snö. På vägen dit filtrerats vattnet genom lager av sand och finkornigt sediment så att det blivit en reservoar av rent dricksvatten. Föroreningar, humus och bakterier stannar i sedimentet. Varje dag vi vistas på ön kan vi glädjas åt det är magiska kretslopp som naturen har ordnat.

Vi behöver en hållbarhetsplan som också inkluderar vårt vägnät och tillhörande diken. Ni undrar säkert vad det har att göra med tillgången till dricksvatten? Det finns ett samband som ser ut så här. Dikena finns där för att göra vägarna hållbara i dubbel bemärkelse. Vägarna behöver både kunna bära den last som nödvändig trafik för med sig och de behöver dessutom underhållas på ett ekonomiskt sätt. Det är inte god hushållning att ständigt behöva fylla ut rännor efter grus som runnit bort vid skyfall. Detta tillsammans innebär att vägarna behöver hållas avvattnade.

Och här mina vänner kan man skönja en målkonflikt. Vi vill utan tvekan ha tillgång till dricksvatten och vi vill också ha torra och stabila vägar. Lösningen på den motsättningen bör sorteras in under rubriken balans. Vi avvattnar vägarna enbart i den utsträckning som behövs. Våtmarkerna kan tillåtas fortsätta att fylla på filtreringen av det livgivande vattnet. Det sämsta vi kan göra är att dränera ön helt och hållet. En sådan åtgärd skulle kunna leda till minskad tillgång till färskvatten och det vill ju ingen.

En avrundning med ett par av stroferna i Robban Brobergs hyllning till Stockholm och vattnet är på sin plats.

Vatten, stan är full av vatten
Vatten, lite grann i hatten
Om man tar en helikopter rakt upp
Så ser man alla öarna mesamma

Sommaren är i antågande – vi ses på Sollenkroka ö!

/Dag

PS. DHMO är enbart en annan namn på vatten 🙂

Vattnet, grundvattnet och DHMO Läs mer »

Resultat enkät saltvattenanläggning 

Tack alla ni som tog er tid att svara på enkäten om intresse av saltvattenanläggning på ön.

Lite mer än hälften av er 58 st som svarade på enkäten var positiva. Dock tycker vi i Vattengruppen att intresset inte är tillräckligt starkt för att vi ska gå vidare med projektet. 
Nu har vi skaffat oss lite kunskap om ämnet och vi får se om frågan tas upp på nytt igen om några år – av oss i Vattengruppen eller annan medlem.

/Vattengruppen

Resultat enkät saltvattenanläggning  Läs mer »