Det krökta ljusets fokalpunkt

Sollenkroka ö, ’a mouthful’ som engelsmännen säger. Namnet kräver dessutom att det artikuleras till sista bokstav för att hålla distans till bryggan som ligger söder om farleden. Jag tycker nog att namnet kanske är den största avigsidan med vår ö. Om jorden hade varit platt hade vi fått lyfta på locket för att kunna se denna avigsida. Men nu är ju inte jorden platt och Einstein listade ut att ljuset kröker sig när det passerar någon stor massas gravitation som en till exempel en planet. Det här leder mig till slutsatsen att Einstein inspirerades av Sollenkroka ö när han etablerade sina teorier om det krökta solljuset – Sollenkroka helt enkelt. Och eftersom det är en ö, så blir det platsen där ljuset samlas. Hisnande tanke.

I skrivandets stund är vi nära midvintersolståndet – den längsta natten på året. Ljuset återvänder och därmed längtan till sommaren. Förra året, under coronapandemins inledning flyttade vi ut vårt kontor till ön för att kombinera videomöten på jobbet med vedeldande. Den indirekta effekten av det var gåvan att uppleva den tidiga våren därute. När snöblandad nordan mojnade för att under stigande dagstemperaturer och tilltagande kör av fågelsång gav oss möjlighet att uppleva vårens kraftfulla antågande. Sommarstugan signalerade ett uppfordrande ”filttofflor på” i början av vistelsen. Successivt vände den dominerande vindriktningen till sydlig och lager på lager kunde skalas av. Om ni har möjlighet, ta chansen att njuta av denna femte årstid som längre norrut kallas vårvintern. Skärgården ger oss fantastiska upplevelser. 

Vårterminen innebär också föreningsbestyr som planering inför det kommande verksamhetsåret och då inte minst i våra grupperingar för natur, bryggor och väg. Vi har också att planera för ett årsmöte som är tänkt att vara ett traditionellt möte samtidigt som vi får vara lyhörda kring myndigheters eventuella begränsande förslag. Vi återkommer med närmare besked i ett senare skede. Brantens byalag välkomnar motioner till årsmötet, förslag till valberedningen och förslag till aktiviteter i våra kommittéer. Förslagen behöver, som vi alla vet komma in i tid. I stället för att lista datum här, så hänvisar jag till separat kommunikation i utskick direkt till alla medlemmar. 

Tänk om Sollenkroka ö är platsen som gör oss kloka och framstående, platsen där ljuset samlas. Håll er friska och ta vara på vintern, vårvintern och våren! Passa på innan sommarn kommer. 

Väl mött på ön!

/Dag